Alles over energielabels

Energielabels zijn belangrijker dan ooit. Wij vertellen u graag welke voordelen u uit een label kan halen. In 2023 werd er op Funda 260% meer gefilterd op het energielabel dan het jaar ervoor. Veel mensen weten niet dat u meer geld kunt lenen met een hoger label, wat kan oplopen tot wel €50.000,-. Ook als u geen plannen heeft om te verhuizen, kan een energielabel handig zijn bij een verbouwing of oversluiting. Lees snel verder.

HET ENERGIELABEL  
Een energielabel is verplicht bij de verkoop en verhuur van een huis. Ook als u geen plannen hebt om te verhuizen, maar misschien wel voor een verbouwing, kan een energielabel handig zijn. Later in dit bericht komen wij daar op terug.

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is. Dit is een document waarin duidelijk wordt wat het fossiele energieverbruik (denk aan stoken op gas) van een woning is. Wat het energieverbruik is, wordt bepaald door de mate waarin wordt gestookt, maar grotendeels door de mate waarop de woning op dit moment is geïsoleerd. Dit wordt in klassen uitgelegd vanaf A++++ (zeer energiezuinig, geen fossiel energieverbruik), tot en met G (niet energiezuinig, hoog fossiel energieverbruik). Factoren die invloed hebben op hoe zuinig een woning is, zijn bijvoorbeeld muur-, spouw-, dak- en vloerisolatie zijn, maar ook aan soort glas, kozijnen, deuren, airco, warmtepomp, cv-ketel en zonnepanelen. Alle feiten worden naast elkaar gelegd en daar komt een rapport uit.

Als er bij de verkoop of verhuur geen energielabel geregistreerd staat, loopt u het risico op een boete van rond de €435,- euro. Het kan zijn dat er al een label is voor uw woning van bijvoorbeeld de vorige bewoners: een energielabel is 10 jaar geldig.

VÒÒR 2021
Per 2021 zijn de regels van het opstellen van energielabels strenger geworden en kon het label online aangevraagd worden. Tegenwoordig komt er een adviseur langs in de woning om de gegevens van een woning op te nemen. De labels die voor 2021 opgemaakt zijn, zijn niet altijd volledig en nauwkeurig. Wij hebben in de praktijk al gezien dat het label D voor 2021 geregistreerd was, terwijl met nauwkeurige berekeningen label C eigenlijk al die tijd correct was. Goed om kritisch naar uw label te kijken.

Wij zetten een extra stap met ons verduurzamingsadvies.

STAP VERDER
Meer dan ooit zijn wij Nederlanders zo met het milieu bezig. Onze energierekening houden we in de gaten, de overheid stuurt erop dat we van het gas af moeten en we kunnen maandelijks veel meer geld besparen. Wij vinden verduurzamen belangrijk!

Natuurlijk Makelaars zet een stap verder. Met het energielabel in de basis, zorgen wij voor een aanvullend verduurzamingsadvies. Dat doen wij voor elke woning die wij verkopen, met een label B of lager. Ook aankoopklanten ontvangen een nauwkeurig rapport van hun aangekochte woning. Maar bijvoorbeeld ook woningeigenaren die willen blijven wonen en willen verduurzamen.

In ons verduurzamingsadvies staat met welke mogelijkheden de woning naar (minstens) een A label komt. Lekker duidelijk, scheelt weer heel wat uitzoekwerk en daarbij zoeken wij ook de offertes én subsidies voor je uit. Zo wordt een woning kopen en/of verduurzamen eenvoudiger, inzichtelijk en investeert u optimaal in uw toekomst.

Of het label nu laag of hoog is, het verduurzamingsadvies zorgt er voor dat de koper goed geïnformeerd is. Dat geeft dat de verkoper ook voordelen. Denk aan een hogere verkoopopbrengst en het verbreden van de doelgroep. Wij komen graag met u in gesprek om alle voordelen toe te lichten.

Verduurzamingsadvies geeft een (potentiële) koper of woningeigenaar inzicht in de stappen, kosten en subsidies.

LABEL EN HYPOTHEEK
Een energielabel, en daarbij verduurzamingsadvies, kan handig zijn voor een geldverstrekker. Helaas wordt niet iedereen goed geïnformeerd door zijn of haar adviseur. U krijgt een hogere hypotheek, op basis van een hoger energielabel. Bij een woning met label A kunt u €20.000 meer lenen boven op uw inkomen, tot €50.000,- extra bij een A++++ label (zie in de tabel hieronder). Maar ook wanneer het label lager is, kan er tot €20.000,- extra geleend worden, mits dat bedrag uitgegeven wordt aan isolerende maatregelen.

Bron: Wunderink financieren en verzekeren – Wijzigingsregeling hypothecair krediet

OVERSLUITEN OF VERBOUWEN
Niet alleen voor het verkopen of verhuren van een woning is een energielabel nuttig. Het kan handig zijn om bij een hypotheekaanvraag voor een verbouwing of oversluiting een energielabel aan te leveren, ook als dit een lager energielabel is. Met een hoger label kunt u korting krijgen op uw rente. Een lager label met verduurzamingsadvies kan een geldverstrekker inzicht geven in de investering voor de verbouwing. Onze hypotheekadviseurs kunnen u hier alles over vertellen.

NATUURLIJK ENERGIELABELS
Met ons groene oog op de toekomst, zijn wij op dit moment druk bezig onze certificaten te behalen om energielabels en verduurzamingsrapporten op te maken. Binnenkort kunnen wij u zelf voorzien van deskundig verduurzamingsadvies. En duurzaamheid betekent ook verduurzamen van uw eigen woning!

Wilt u de eerste stap zetten richting een duurzamere woning? Wij zijn uw verduurzamingsadviseur en werken samen met gecertificeerde partijen. Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak met ons. Ons werkgebied strekt zich uit tot Deventer en de omliggende dorpen zoals Schalkhaar, Heeten, Diepenveen, Bathmen, Wilp en Twello. Maar onze service kent geen grenzen. Wij staan voor u klaar.

Gebruikte bronnen:

  • CLO Rijksoverheid
  • Funda.nl
  • Wunderink financieren en verzekeren